Albufeira bezoeken

Hé leuk, je hebt besloten om in Albufeira op vakantie te gaan of om Albufeira tijdens je vakantie in de Algarve te gaan bezoeken. Dan zijn handige tips en nuttige info een goede start. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten als je Albufeira gaat bezoeken: hoe verplaats je jezelf binnen Albufeira, zo zit het met winkelen in Albufeira en dit moet je weten over eten en drinken in Albufeira. Doe er je voordeel mee!

Winkelen

Je kunt in Albufeira prima winkelen. In het centrum van de stad vind je tal van leuke en/of praktische winkels. Wil je leuke souvenirs halen, praktisch producten kopen of je garderobe aanvullen met leuke kleding? Het kan allemaal in Albufeira. Typische hebbedingetjes die je in Albufeira kunt kopen zijn het Portugese aardewerk en de vele producten die van kurk gemaakt zijn. Denk aan voor de hand liggende producten zoals onderzetters, maar je kunt ook verschillende tassen en schoenen kopen die grotendeels van kurk gemaakt zijn.

De winkels zijn in Albufeira vaak zeven dagen in de week geopend, dus ook op zondag. Winkelcentra zoals Algarve Shopping en Modelo Shopping Centre zijn elke dag geopend, inclusief zondag, vaak van 10:00 uur ’s morgens tot laat in de avond. De winkels in het centrum zijn meestal geopend vanaf een uur 10 in de ochtend tot ergens tussen 19 en 21 uur ’s avonds. Niet-toeristische kleinere winkels hanteren soms nog een sluiting tussen de middag vanwege siësta.

Sommige producten kun je in Albufeira goedkoper kopen dan in Nederland. Zo zijn alcoholische dranken vanwege de lagere accijns in Portugal goedkoper, kun je kwalitatief goed olijfolie tegen schappelijke prijzen kopen en zijn mode-artikelen zoals kleding en schoenen gemiddeld ook voordeliger dan bij ons.

Winkelen in Albufeira

Uit eten in Albufeira

Wil je uit gaan eten in Albufeira? Daarvoor kun je terecht in honderden restaurants en snackbars. Het aanbod van restaurants in Albufeira is vooral op toeristen gericht. Dat zie je duidelijk terug in de menukaarten en de gerechten die geserveerd worden. De menukaarten zijn vaak in meerdere talen beschikbaar, waarbij het Engels vaak belangrijker lijkt te zijn dan het Portugees. Gemakkelijk voor wie de Portugese taal niet machtig is, maar het doet wel wat afbreuk aan het authentieke Portugal-gevoel.

Hetzelfde geldt voor de maaltijden die geserveerd worden. Hier zie je veel internationale gerechten zoals biefstuk, pizza, spareribs en pasta voorbijkomen. De top 10 van beste restaurants in Albufeira, gebaseerd op reviews, bestaat voor een groot deel uit Indiase restaurants. Dat heeft mede te maken met de grote hoeveelheid Britse toeristen dat in Albufeira vakantie viert.

Als je wilt, dan kun je zelfs Nederlandse snacks zoals kroketten, frikandellen en de kapsalon eten in Albufeira. De Mexicaanse, Amerikaanse en Italiaanse keuken zijn alom vertegenwoordigd in Albufeira. Fijn voor wie het een beetje spannend vindt om echt kennis te maken met de Portugese keuken en de lokale specialiteiten, maar jammer voor wie de culinaire kant van de Algarve wil ontdekken.

De Algarve staat bekend om zijn rijke en gevarieerde keuken, die voornamelijk gebaseerd is op verse zeevruchten en lokale ingrediënten. Gelukkig kun je ook in Albufeira kennismaken met heerlijke gerechten zoals Cataplana de Marisco, Sardinhas Assadas, Amêijoas à Bulhão Pato, Bacalhau à Brás en de bekende Frango Piri-Piri. Ga je lunchen in een echt Portugees restaurant? Kijk dan vooral wat de lunchdeal van de dag is. Dan krijg je meestal een gunstig geprijsde en smaakvolle middagmaaltijd voorgeschoteld.

Uit eten in Albufeira

Prijzen in de horeca

Je kunt je geld maar één keer uitgeven, dus is het belangrijk dat je niet teveel betaalt voor alles wat je in Albufeira gaat kopen of uit gaat geven binnen de horeca. Gelukkig kom je in Albufeira wat dat betreft goed weg. De prijzen voor maaltijden in de restaurants liggen in Albufeira gemiddeld 20 tot 25 procent lager dan wat je in Nederland kwijt zou zijn voor vergelijkbare maaltijden. Nog beter nieuws: drankjes zijn gemiddeld een derde goedkoper dan bij ons en als je tijdens de zogenaamde happy hours een drankje bestelt, dan kun je meer dan de helft voordeliger uit zijn dan wanneer je op een Nederlands terras een drankje gaat drinken.

Prijzen in de horeca

Jezelf verplaatsen binnen Albufeira

Omdat Albufeira compact en voetgangersvriendelijk is, is wandelen een van de beste manieren om de stad te verkennen. Wandelen is vooral ideaal voor korte afstanden en om op plekken te komen waar voertuigen niet kunnen komen. Voor langere afstanden is het openbare bussysteem van Albufeira, geëxploiteerd door EVA Transportes, een betrouwbare optie. Bussen verbinden het stadscentrum met afgelegen wijken en populaire attracties zoals Zoomarine en Algarve Shopping.

Taxi’s zijn overal in Albufeira te vinden, vooral rond toeristische hotspots en hotels. Ze zijn een handige optie voor deur-tot-deur service en kunnen op straat worden aangehouden, telefonisch worden geboekt of bij taxistandplaatsen verspreid door Albufeira worden gevonden. Daarnaast zijn er in de stad ook ritdelende diensten zoals Uber actief, die een modern en vaak voordeliger alternatief bieden voor de traditionele taxi.

Taxi's op de taxistandplaats in Albufeira

Toeristentreintjes en toeristenbussen

Voor een leuke en unieke ervaring stap je in een van de toeristische treintjes van Albufeira. Deze charmante minitreintjes geven een ontspannen rondrit door de stad langs de belangrijkste bezienswaardigheden en strandwijken. Ze zijn vooral populair bij gezinnen en geven een uitstekend overzicht van de indeling van de stad.

De hop-on-hop-off bus van City Sightseeing Algarve kan ook een handige manier zijn om iets van Albufeira en de directe omgeving van Albufeira te zien. Deze toeristenbussen zijn half-open dubbeldekkers die vaste routes rijden langs voor toeristen bezienswaardige of handige plekken. De blauwe route verbindt onder andere het centrum van Albufeira met de Strip, Santa Eulália, Olhos de Agua en de wat verderop gelegen badplaats Villamoura met elkaar.

De rode route rijdt eveneens langs de Strip, Santa Eulália en Olhos de Agua, maar gaat daarnaast vooral naar het gebied ten westen van Albufeira. Zo kun je gemakkelijk vanuit de toeristenwijken en -plaatsen zoals São Rafael, Galé en Din Salgados naar Albufeira reizen. Er wordt ook bij de haven van Albufeira gestopt, wat handig is als je een bootexcursie wilt gaan doen.

hop-on-hop-off bus van City Sightseeing Algarve

Parkeren

Grotere hotels en appartementencomplexen bieden vaak privéparkings aan waar je al dan niet gratis kunt parkeren. Anders kun je vaak op straat wel ergens een parkeerplekje vinden. In en rond het historische centrum van Albufeira kan het wat lastiger zijn om een parkeerplaats te vinden. Sommige parkeerplaatsen zijn voorbehouden aan de auto’s van inwoners van Albufeira en een aantal straten in het hart van de stad zijn niet of beperkt toegankelijk voor toeristen.

Wil je vlak bij het centrum van Albufeira je auto parkeren? Dan is parkeergarage Parque P1 Albufeira Telpark by Empark een goede optie. Deze parkeergarage bevindt zich bij het uitkijkpunt over het Praia dos Pescadores en is 24 uur per dag geopend. Je kunt de locatie in Google Maps bekijken. Via de roltrappen daal je gemakkelijk en snel af naar de lager gelegen binnenstad en het strand.

Wil je liever gratis parkeren? Dat kan op de gratis publieke parking die aan de noordwestelijke kant van het oude centrum. Deze parking is onbewaakt en onoverdekt, maar wel helemaal gratis. Op drukkere dagen kan het daardoor lastig zijn om hier een plekje te vinden. Je kunt de locatie van de gratis publieke parking in Google Maps bekijken.

Parkeren in Albufeira