Handig om te weten

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Albufeira op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens jou, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Albufeira of de Algarve kan je vaak uitstekende aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Babyvoeding en luiers

Reis je met een baby naar Albufeira? Dan hoef je niet persé een hele koffer vol met babyvoeding, luiers en andere spulletjes voor je baby mee te zeulen naar Portugal. Ook in het zuiden van Portugal plant men zichzelf voort en worden er baby’s geboren, die van voeding voorzien moeten worden. In de grotere supermarkten kun je kiezen uit verschillende soorten babymelk en andere soorten babyvoeding, zoals fruithapjes.

Luiers zijn eveneens niet lastig om te vinden, hoewel het wel zo kan zijn dat het thuis gebruikte merk niet verkocht wordt in Albufeira. Gebruik je het internationaal grote merk Pampers? Die kun je op meerdere plekken in Albufeira kopen, bijvoorbeeld bij de supermarkten van Pingo Doce en Continente.

Babyvoeding in Albufeira

Betalen

Je kunt in Albufeira met alle mogelijke betaalmiddelen betalen: met je bankpas, met je creditcard en met contant geld. In Albufeira betaal je net als bij ons met de euro. Je hoeft dus geen geld te wisselen voor je vakantie in Albufeira.

Heb je contant geld nodig als je in Albufeira bent? Op meerdere plekken in de stad vind je geldautomaten waar je geld kunt opnemen. De geldautomaten in Albufeira zijn vaak goed gevuld. Mogelijk dat je in de avonduren in de buurt van uitgaansgebied The Strip een keer een lege geldautomaat aantreft.

Drinkwater

Het is niet nodig om in Albufeira flessen mineraalwater te kopen. Je kunt het kraanwater in Albufeira prima drinken. Het water dat hier uit de kranen stroomt voldoet aan strenge veiligheidseisen en is neutraal van smaak. Het kopen van flesjes water is daarom zonde van je geld en slecht voor het milieu. Gelukkig stappen steeds meer horecazaken en hotels over op watertaps en hervulbare glazen flessen voor het drinkwater.

Elektriciteit en stopcontacten

In Portugal worden dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland gebruikt. Je hoeft daarom geen reisstekker of wereldstekker mee te nemen naar Albufeira. De netspanning is eveneens hetzelfde als bij ons: 220 volt.

Waar je wel rekening mee kunt houden is het gegeven dat het aantal stopcontacten in veel accommodaties in Albufeira beperkt is. Soms tref je maar één of twee vrije stopcontacten aan in een hotelkamer. Het kan daarom handig zijn om een stekkerdoos mee te nemen als je naar Lagos op vakantie gaat. Op die manier kun je gemakkelijk en snel de stroomcapaciteit verhogen, wat handig is in dit tijdperk waarin we vaak meerdere apparaten of accu’s op een dag op moeten laden.

Elektriciteit en stopcontacten

Feestdagen

In Albufeira wordt er flink wat gefeest. Veel van de feestdagen en gedenkdagen hebben een religieuze achtergrond. Tijdens feestdagen kunnen winkels, musea en overheidsinstellingen gesloten zijn of aangepaste openingstijden hanteren. Toeristenwinkels zijn geneigd om hun deuren tijdens de meeste feestdagen gewoon geopend te houden, zeker als deze dagen midden in het vakantieseizoen vallen.

Dit zijn de data waarop je in Albufeira rekening moet houden met feestdagen:

1 januari: Nieuwjaarsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
10 juni: Dag van Portugal
15 augustus: Mariahemelvaart
5 oktober: Dag van de Republiek
1 november: Allerheiligen
8 december: Onbevlekte Ontvangenis
25 december: Kerstmis

De volgende feestdagen hebben geen vaste datum:
Carnaval, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Corpus Christus (Sacramentsdag).

Fooien geven

Het geven van fooien is gebruikelijk in Albufeira. In de horeca is het afronden naar boven vrij normaal als je drankjes afrekent. Ga je uit eten in Albufeira? Tel dan ongeveer 5 tot 10 procent op bij de eindrekening. Wil je er zeker van zijn dat de fooi bij het personeel terecht komt? Geef de fooi dan contant tijdens het afrekenen. Het verhogen van het te pinnen bedrag komt regelmatig bij de baas in plaats van bij de bediening en het keukenpersoneel terecht.

In het hotel of appartement geef je fooi aan kruiers (1 tot 2 euro per koffer, trolley of tas), aan de kamermeisjes (1 tot 2 euro per dag) en aan het bedienend personeel. Doe dat ook als je in een all inclusive resort verblijft. Sterker nog: doe dat vooral in all inclusive hotels. Je gaat daar je hele vakantie eten en drinken. Neem van ons aan dat het personeel meestal wat harder loopt voor gasten die geregeld fooien geven.

Fooien geven

Internet en wifi

Het is niet lastig om in Albufeira online te gaan. Met je Nederlandse mobiele abonnement kun je gebruikmaken van internet via de Portugese mobiele netwerken. Je Nederlandse databundel kan hiervoor gebruikt worden, maar sommige providers hebben hier wel een limiet op zitten. Kom je boven die maandelijkse limiet uit, dan moet je mogelijk roamingkosten gaan betalen. Controleer daarom voor je vertrek naar Portugal wat jouw limiet is en beperk eventueel je data door mobiele data voor bepaalde apps tijdelijk uit te schakelen. Denk hierbij aan streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en Disney+.

In de meeste hotels, appartementen en vakantiewoningen in Albufeira kun je gratis online gaan via wifi. De snelheid kan op drukkere momenten beperkt zijn en let goed op met de veiligheid van dit soort openbare netwerken. Ga bijvoorbeeld niet internetbankieren en wees voorzichtig met het versturen van gevoelige informatie als je via wifi gaat internetten.

Reisdocumenten

Als houder van een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig om naar Albufeira te reizen. Officieel heb je ook geen reisdocument nodig om vanuit Nederland naar Portugal te gaan. Toch is het aangeraden om een geldig paspoort of een ID-kaart bij je te hebben als je naar Albufeira reist. De luchtvaartmaatschappij, autoverhuurders, de politie en de accommodatie kunnen je vragen om je te legitimeren.

Supermarkten

In Albufeira zijn verschillende supermarkten waar je terecht kunt voor je dagelijkse boodschappen. Enkele van de grotere en bekendere merken met vestigingen in Albufeira zijn Lidl, Aldi, Pingo Doce en Continente Modelo. Die eerste twee ketens zullen je bekend in de oren klinken, omdat we die in Nederland ook kennen. Pingo Doce is een populaire keten in Portugal en heeft meerdere vestigingen in Albufeira, zowel in het oude als het nieuwe deel van de stad. De versafdelingen van Pingo Doce zullen je zeker verleiden om flink in te gaan kopen.

De meeste supermarkten zeer ruime openingstijden. Vaak gaan ze tussen 7:00 en 8:00 uur al open en sluiten ze vrij laat in de avond. Op zondag zijn de supermarkten meestal ook gewoon geopend.

Verspreid door de stad zijn er ook een aantal kleinere supermarkten of zogenaamde minimarkten te vinden. Deze zijn minder uitgebreid dan de grotere vestigingen en richten zich vooral op wat toeristen tijdens hun vakantie in Albufeira nodig kunnen hebben.

Pingo Doce

Taal

De officiële taal in Albufeira is Portugees. Gelukkig hoef je als toerist niet vloeiend Portugees te kunnen spreken om je hier verstaanbaar te kunnen maken. In winkels, bars, restaurants en hotels kun je jezelf met Engels prima redden. De gidsen bij excursies spreken eveneens Engels, tenzij je specifiek voor een excursie met Portugeestalige begeleiding gekozen hebt.

Telefoneren

Met je mobiele telefoon ben je in Albufeira gewoon bereikbaar net alsof je in Nederland bent. Bellen en gebeld worden kost je niet meer dan thuis en je belbundel is hier gewoon geldig. Heb je onbeperkt bellen bij je abonnement? Dan geldt dat hier ook.

Veiligheid

Albufeira is net zo veilig of onveilig als iedere andere badplaats in het zuiden van Europa. Je kunt te maken krijgen met zakkenrollers of gauwdieven, de zon kan voor problemen zorgen als je jezelf daar niet tegen beschermt en in het uitgaanscircuit wil er weleens een vechtpartij ontstaan.

Een veiligheidsrisico waar je in Albufeira op verschillende plekken voor gewaarschuwd wordt, is de kans op vallende stenen. De ruige kustlijn van de Algarve is prachtig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Er staan niet voor niets op verschillende plekken op de stranden borden met uitleg over waar je de grootste kans hebt op vallende stenen tot complete instortingen.

Albufeira en veiligheid