Vakantie in Albufeira

De Portugese badplaats Albufeira heeft verschillende gezichten, maar het is vooral een plaats waar mensen vakantie komen vieren. Albufeira wordt als het epicentrum van het toerisme aan de Algarve gezien. Jaarlijks komen honderdduizenden vakantiegangers naar Albufeira om hier hun vakantie door te brengen. Albufeira heeft het bekende recept voor een geslaagde vakantie in handen: mooie stranden, meer dan driehonderd dagen zonneschijn per jaar, veel horeca, een bruisend uitgaansleven en voldoende leuke dingen om te zien en te doen in de directe omgeving. Voor de meeste vakantiegangers is dat meer dan voldoende.

Albufeira of gemeente Albufeira?

De eigenlijke plaats Albufeira is minder groot dan de gemeente Albufeira. De gemeente heeft bijna vijftigduizend inwoners, maar de plaats Albufeira zelf moet het met minder dan de helft daarvan doen. De gemeente bestaat uit 5 zogenaamde freguesias, wat een soort van deelgemeenten zijn. Naast Albufeira zijn dat Ferreiras, Guia, Olhos de Agua en Paderne.

Sommig gebieden en plaatsen worden soms door reisorganisaties ten onrechte aan Albufeira toegekend. Dat zijn onder de badplaatsen Vilamoura, Quarteira en Armação de Pêra. Vanuit commercieel oogpunt kan het interessant zijn om deze als onderdeel van Albufeira te benoemen. Dankzij kaarten zoals Google Maps, Apple Kaarten en Open Street Maps kun je goed inschatten waar je potentiële vakantieaccommodatie zich bevindt. Uit reviews en beschrijvingen kun je vaak halen hoe de ligging is ten opzichte van het strand, winkels, restaurants en het centrum van Albufeira.

Olhos de Agua

Wel of geen all inclusive

Regelmatig ontvangen we de vraag of het de moeite waard is om voor Albufeira een all inclusive vakantie te boeken of niet. Er zijn meerdere factoren die doorslaggevend kunnen zijn. Al je puur naar het financiële aspect kijkt, dan is het een kwestie van kosten naast elkaar zetten. Dat gaat het beste als je een hotel bekijkt dat je met of zonder all inclusive pakket kunt boeken.

Vergelijking van een hypothetisch voorbeeld:

All-inclusive vakantie voor een week:
€ 1000 per persoon

Alleen logies voor een week:
€ 600 per persoon

Dagelijkse kosten voor eten, drinken en activiteiten:
€ 50 per dag (€ 350 voor 7 dagen)

Totaal bij alleen logies: € 950 (€ 600 + € 350). Totaal bij all-inclusive: € 1000.

In dit voorbeeld is het verschil klein, maar je krijgt bij all-inclusive ook het gemak van minder zorgen over dagelijkse uitgaven. Daarbij wordt er bij het dagelijkse bedrag van 50 euro rekening mee gehouden dat je net als thuis eet en drinkt, dus niet overdadig. Veel mensen zijn geneigd om tijdens een vakantie de teugels wat te laten vieren. Dan kan de balans snel voor een all inclusive vakantie positief uitslaan.

Heb je het geluk dat je een leuke last minute aanbieding voor een all inclusive vakantie in Albufeira tegenkomt, dan kan het snel voordeliger zijn om voor een all inclusive reis te kiezen.

Accommodatie in Albufeira

Hoogseizoen, middenseizoen en laagseizoen

Het hoogseizoen start in Albufeira en elders in de Algarve officieel op 1 juni en eindigt op 30 september. Dit is de drukste en duurste reisperiode om naar Albufeira op vakantie te gaan. Dat merk je onder andere in de prijzen en beschikbaarheid van accommodaties, vliegtickets en huurauto’s. Vooral in de maanden juli en augustus kan de grote vraag de prijzen flink doen opstuwen. Zit je aan de randen van het hoogseizoen, dan kun je soms nog een goede vakantiedeal voor Albufeira vinden.

Het uitgaansleven is in Albufeira begint begin juni goed op stoom te komen. Veel clubs en bars organiseren speciale evenementen en feesten, en de meeste uitgaansgelegenheden zijn dagelijks geopend. De drukte in het nachtleven houdt tot eind augustus aan.

De maanden mei en oktober vormen het middenseizoen in Albufeira. De beschikbaarheid van vakanties is dan groter en de prijzen liggen gemiddeld lager. Je merkt dat het tijdens deze reisperiode wat rustiger is, maar zeker niet doodstil. Albufeira is ook in mei en oktober levendig. Met het weer moet je tijdens het middenseizoen wat meer geluk hebben.

Het winterseizoen loopt van november tot en met april. Het weer is in Albufeira dan gemiddeld koeler, natter en grijzer dan het zomerseizoen. Dit is het laagseizoen in Albufeira. De stad kent dan mildere temperaturen en aanzienlijk minder toeristen. De prijzen zijn op hun laagst en je kunt genieten van een rustigere sfeer. Voor een strandvakantie is Albufeira tijdens het winterseizoen minder geschikt. Albufeira is echter wel prima te doen als je een wintervakantie wilt vieren op een mooie plek waar je heerlijk kunt eten en dat aanzienlijk beter winterweer dan Nederland heeft. Veel Britten overwinteren daarom in Albufeira.

vakantie in Albufeira

Zelf regelen of een pakketreis boeken?

Ga je jouw vakantie naar Albufeira zelf regelen of kies je voor het gemak van een pakketreis die je via een reisorganisatie boekt? In het geval van Albufeira hebben beide methodes van een vakantie boeken voor- en nadelen. Als je met de eigen auto de rit naar de Algarve maakt, dan kun je het gemakkelijkste je accommodatie zelf regelen. Via partijen zoals booking.com, Trivago en Airbnb kun je gemakkelijk zoeken naar hotelkamers, appartementen en vakantiewoningen in Lagos. In een paar klikken is je reservering gemaakt en kan de voorpret beginnen.

Ga je met het vliegtuig naar Albufeira? Dan zijn er meerdere factoren die bepalend kunnen zijn. Dankzij goede prijsafspraken of last minute deals kan een georganiseerde reis naar Albufeira voordeliger zijn dan wanneer je alles zelf regelt. Niet alleen de prijs zal de doorslag geven, ook het gemak van de pakketreis.

Boek je die bij een reisaanbieder die vakanties met SGR-garantie verkoopt, dan ben je zeker van een aantal garanties in het geval er een natuurramp of andere calamiteit voordoet. Bij de reisorganisaties kun je je vakantie meestal met transfers in de Algarve boeken. Gezien de reisafstand vanaf het vliegveld van Faro en de daarmee samenhangende taxikosten (als je geen auto huurt), kan het handig zijn als de transfers inbegrepen zijn.