Weer en beste reistijd

Het uitstekende weer is een van de belangrijkste redenen om een vakantie naar Albufeira te boeken. Met meer dan driehonderd zonnige dagen per jaar, gemiddeld ongeveer een kwart aan regenval van wat we in Nederland gewend zijn en temperaturen die maandenlang boven de zomerse grens van 25 graden Celsius uitkomen, is het prima vertoeven in Albufeira. Het mediterrane klimaat van Albufeira zorgt voor perfecte omstandigheden voor een zonnige vakantie.

Klimaat van Albufeira

Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger heeft Albufeira te maken met een warm mediterraan klimaat. Dit klimaattype wordt aangeduid met de lettercode Csa. Dit klimaattype behoort tot de zogenaamde gematigde klimaten, die onder invloed van grote oceanen en zeeën minder extreem zijn dan de landklimaten. Omdat het Csa-klimaat vooral rond de Middellandse Zee voorkomt, wordt het ook wel het Middellands Zeeklimaat genoemd.

Het Csa-klimaat is gekenmerkt door een gemiddelde maandneerslag van minder dan 30 mm tidjens de droogste zomermaand en dat de natste maand in de winter valt, waarbij de gemiddelde hoeveelheid neerslag ten minste driemaal zo groot is als die in de droogste maand in de zomer. Verder moet de warmste maand van het jaar een gemiddelde maandtemperatuur van ten minste 22 ° Celsius hebben.

klimaat en beste reistijd voor Albufeira

Het weer in het zomerseizoen

Binnen de reisbranche valt het zomerseizoen in Albufeira van eind april tot eind oktober. Dat komt doordat er slechts twee reisseizoenen per jaar zijn. De klimatologische zomer valt in Albufeira in de maanden juni, juli, augustus en september.

De maand mei is een maand waarin het weer in Albufeira nog alle kanten uit kan gaan. Bewolkte dagen waarin het kan regenen worden afgewisseld met periodes waarin er sprake is van warmer, zonniger en droger weer. In mei ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 20 tot 25 graden. In de tweede helft van de maand is er een grotere kans op zomers weer (minstens 25 graden Celsius) en af en toe tropische temperaturen.

In juni begint stabiel zomerweer te overheersen in Albufeira. De zon laat zichzelf veel zien, er valt amper regen en de maximumtemperaturen lopen op naar ongeveer 25 tot 30 graden Celsius. Ideaal vakantieweer voor veel mensen.

In juli is het volop zomer. Er komen geen dagen meer voor waarin het kwik niet tenminste de 25 graden haalt. Gemiddeld mag je rekenen op 27 tot 33 graden Celsius, met af en toe een uitschieter naar boven. Het zeewater is inmiddels opgewarmd naar ongeveer 20 graden Celsius.

Het weer van juli wordt in augustus voortgezet. Het weerbeeld en de temperaturen komen overeen. Aan het einde van de maand kan er een keertje sprake zijn van wat meer bewolking, maar over het algemeen is het de zon die overheerst. De avonden zijn in augustus zwoel in Albufeira. Pas tegen het einde van de nacht wordt de minimumtemperatuur gehaald, die meestal zo tussen de 16 en 22 graden Celsius uitkomt.

September is de laatste maand van de klimatologische zomer in Albufeira. De temperaturen deze maand gaan iets naar beneden, de dagen worden wat korter en de bewolking krijgt meer invloed op het weer in Albufeira. Er kan een keer een dag voorkomen waarin het regent.

Oktober is een overgangsmaand, waarbij er meer variatie in het weerbeeld komt, de zonzekerheid afneemt en de kans op regen toeneemt. Met gemiddelde middagtemperaturen van 20 tot 25 graden Celsius is het nog steeds aangenaam in Albufeira. Wil je tijdens de herfstvakantie naar Albufeira vliegen? Houd er dan rekening mee dat je geen garantie op goed strandweer hebt.

Wintervakantie in Albufeira

Het winterseizoen leent zich uitstekend voor een wintervakantie in Albufeira. De vraag is wel wat je reisdoel is. De periode november tot en met april telt veel meer mooie dagen dan dat er dagen voorkomen met slecht of minder fraai weer. Statistisch gezien is het winterseizoen wel koeler, wat minder zonnig en er bestaat een grotere kans op regen. Sneeuwen doet het in de winter nooit in Albufeira.

Zoek je een vakantie waarbij het hoofddoel is om op het strand of aan het zwembad te gaan liggen en af en toe een duik te nemen? Dan is het winterseizoen niet de ideale reisperiode voor Albufeira. Wil je in de winter kennismaken met de culturele kant van de Algarve, het koele winterweer in Nederland ontlopen of gewoon op vakantie gaan op een leuke bestemming die op dat moment minder druk bezocht wordt door toeristen? Dan is Albufeira een goede keuze.

Tijdens de koelste maanden mag je in Albufeira nog steeds rekenen op middagtemperaturen die gemiddeld ergens tussen de 12 en 18 graden uitkomen. Op beter dagen wordt de grens van 20 graden gehaald en overschreden. In april kan het af en toe zomers warm worden met maximumtemperaturen van 25 graden of hoger. Prima weer, toch?